ПЕРША ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА УЧАСНИКАМ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ
pdf

Ключові слова

перша психологічна допомога, коронакриза, воєнний стан, стресові та травматичні події, емоційна підтримка, суспільний запит, гостра реакція на стрес, психологічне консультування

Як цитувати

Єна, А. (2023). ПЕРША ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА УЧАСНИКАМ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ. Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія «Психологічні науки», 2(1), 29–33. https://doi.org/10.31558/2786-8745.2023.1(2).4

Анотація

Військова інтервенція російської федерації до України стала кульмінацією тривалої та виснажливої агресії проти нашої країни, що потягло за собою низку гострих викликів соціально-психологічному станові учасників освітнього процесу та українського суспільства в цілому.

Проблема першої психологічної допомоги учасникам освітнього процесу в умовах сучасних викликів, прикладом яких є пандемія COVID-19, воєнний стан в Україні розглядається під кутом зору відповідності змісту цієї допомоги суспільному запитові на неї. Спричинені війною психологічні виклики поділяються умовно на такі групи, як: виклик українському народові як спільноті, виклик ментальному здоров’ю особистості, виклики психологічному благополуччю та розвитку людини та виклики українським психологам як фаховому співтовариству. Такі події у тій чи іншій мірі впливають на кожного, проте спектр можливих реакцій і емоцій вельми широкий. Багато хто відчуває себе враженим, вибитим з колії або не розуміє, що відбувається. Першу психологічну допомогу можуть надавати не тільки психологи, а й інші спеціалісти, люди, які ознайомлені з наданням першої психологічної допомоги. на те, як реагує людина, впливає безліч факторів, у тому числі: характер і тяжкість пережитої події; перенесені травмуючі події в минулому; фізичне здоров’я; вік тощо. у кожного є свої сили і можливості, які допомагають впоратися з життєвими проблемами. Перша психологічна допомога – це не є професійним психологічним консультуванням, тому що немає детальних обговорень, встановлення хронологій та сутності події, які викликають стан дистресу.

https://doi.org/10.31558/2786-8745.2023.1(2).4
pdf

Посилання

Бенера В. Є. Психологічна служба в закладах освіти. Практикум: навч. посібник для вищих навчальних закладів, Тернопіль: ВАТ «ТВПК «Збруч», 2008. 560 с.

Оніщенко Н. В. Екстрена психологічна допомога постраждалим в умовах надзвичайної ситуації: теоретичні та прикладні аспекти: монографія, Харків: Право, 2014. 584 с.

Панок В. Г. Практична психологія. Теоретико-методологічні засади розвитку: монографія, Чернівці: Технодрук, 2010. 486 с.

Строяновська О. В. Психологічна служба в системі освіти: практикум з навчального курсу для практичних психологів: навч. посібн. Київ: Каравелла, 2010. 176 с.

Creative Commons License

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Авторське право (c) 2023 Аліна Єна

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.